Közhasznú Alapítvány

Önkéntesek képzése

Az új jelentkezőket a helyi koordinátor és a már tapasztalt önkéntesek együtt, fokozatosan vezetik be és készítik fel a rájuk váró munkára. Ez a folyamat segít abban, hogy személyre szabottan megtalálják, milyen módon tudnak közelebb kerülni a gyermekek világához.

A legfontosabb lépések a felkészítésben:

 1. Személyes találkozó, általános tájékoztató a kórház legfontosabb szabályairól, az önkéntes munka céljáról, feladatairól, fontosságáról.
 2. Három hospitálás tapasztalt önkéntesek mellett, ahol megismerkednek a foglalkozások menetével.
 3. A három hospitálást követően az első önálló "bemutató" foglalkozás megtartása a helyi koordinátor felügyelete mellett, majd a tapasztalatok közös kiértékelése következik.
 4. A kellően felkészített önkéntesek párban látogatják a beteg gyermekeket.

Az aktív önkéntesek rendszeresen találkoznak, hogy kicseréljék tapasztalataikat, ezáltal gazdagítva eszköztárukat és módszereiket. Háromhavonta kerül sor olyan találkozókra, amelyen meghívott szakértő tart előadást az önkénteseknek. (Leggyakrabban orvos, pszichológus, kommunikációs szakember vagy művész, hivatásos előadó.)

Svájci pszichológiai felkészítő tréning 2014

A Svájci - Magyar Együttműködési Program Testvértelepülés és Partnerségi Pályázati Alap finanszírozásában megvalósuló, TPPA/2013/03/22 azonosítószámú

Családbarát gondoskodás bevezetése a kórházakban, gyerekekkel dolgozó önkéntesek munkájába című projekt megvalósításának ideje: 2014. január 01- 2014. június 30.

A magyar partner a Mosolygó Kórház Alapítvány, amely az elmúlt 8 évben profi és önkéntes előadókkal szórakoztatta a kórházban lévő gyermekeket, a svájci partner pedig a Kind+Spital egyesület, akinek tudása és tapasztalata hozzájárulhat ahhoz, hogy az önkéntes segítők tevékenységi köre bővüljön komolyabb, tájékoztatási, információs, felvilágosító feladatokkal mind a gyermekek, mind a szülők irányában. A projekt alapvetése, hogy a két partner tudása kiegészíti egymást és együttműködésük pozitív szinergiákat hoz a kórházban ápolt gyermekek számára. A projekt eredményeképpen a kórházban dolgozó önkéntesek felkészültebben, több tudás birtokában tudják a kórházi személyzet terheit csökkenteni, több tájékoztatást tudnak nyújtani a gyermekeknek és szüleiknek az egyes orvosi beavatkozásokról és a kórházi tartózkodásról, így csökkenthetik a stresszt, kiegyensúlyozottabb, nyugodtabb környezetet tudnak teremteni. A végső cél, hogy a magyar vagy svájci gyermekek a kórházban nyugodtabban tölthessék el idejüket és a szükségleteiknek megfelelően ki tudjanak kapcsolódni, tudjanak játszani, szórakozni.

Áprilisban kétnapos konferencia és workshop  zajlott, melynek megnyitó előadása a beteg gyermekek jogairól szólt, melyeket az EACH CHARTA  rögzít. Hanna Siebel bázeli  és Kovács Zsuzsanna budapesti gyermekgyógyász beszélt.

A következő fontos témakörökkel ismerkedhettek a konferencia résztvevői:

Barbara Stucki, Bern

            ISMERKEDÉS A KÓRHÁZZAL

“Jól felkészültnek lenni annyi, mint kevesebb félelemmel és hatékonyabb megküzdéssel fordulni a kórházi tartózkodás felé”

            A koncepció bemutatása

 • Hogyan küzdünk meg az egészség és betegség fogalmaival?
 • Milyen múltbéli tapasztalataink vannak?
 • Miért ismertessük meg a kórházat a gyerekekkel?

Verena del Valle Mattsson, Lausanne

            A GYERMEKJÓLÉTI SPECALISTA  KONCEPCIÓJA (a kórházi játék szakértője)

 • A fejlődés tipikus menete
 • Kórházi stresszorok
 • Megküzdési stratégiák

Ruth Müller, Lenzburg

            KÓRHÁZI JÁTÉKDOBOZ

 • Már otthon készüljünk fel a kórházi tartózkodásra!
  (Játsszunk valódi kórházi felszereléssel és eszközökkel, illetve tudjunk meg minél többet a kórházakról!)
 • Egy ilyen, óvodások és általános iskolások számára készült Játékdoboz bemutatása

 

Verena del Valle Mattsson, Lausanne

            A JÁTÉK FONTOSSÁGA

 • Játsszunk a tipikus fejlődésért és megfelelő szocializációért
 • Orvosi játék

A workshopok nyomán haszonnal forgatható kézikönyvek készültek önkéntesek és szülők, kórházi kísérők számára:

1. Workshop:   Közös albumkészítés egy műtét menetének magyarázatához (vagy egyéb egészségügyi beavatkozás megértetéséhez)
2. Workshop:   Az egészségügyi vizsgálatok gyermekbarát magyarázata
3. Workshop:   Hogyan birkózzunk meg a gyermekek nehéz kérdéseivel

 

A konferencián elhangzott EACH Chartáról:

Az 1950-es években pszichológusok és gyermekgyógyászok kimutatták, hogy a kórházi gondozás káros hatással van a gyerekek érzelmi és lelkiállapotára, ami főként abból adódik, hogy elválasztják őket a családtól. Ma már szinte közhely, hogy ez hosszú távon is zavarokkal járhat. Ezért kezdeményezték, hogy a családtagtagokat is bevonják a beteg gyerekek gondozásába. E változtatásokat fokozatosan elfogadta az egészségügyi személyzet is. Megalakult az EACH - European Association for Children in Hospital - Európai Szervezet a Kórházban Kezelt Gyermekekért, és 1988-ban kiadták ajánlásukat, mely tíz pontban foglalja össze a kórházban gondozott gyerekek jogait.Ezek a jogok részei az Egyesült Nemzetek 1989-ben elfogadott Gyermekjogi Egyezményének is, melyet az összes Európai állam, köztük Magyarország is aláírt.  

EACH CHARTA LETÖLTHETŐ itt 

 

A projekten belül került megrendezésre 2014. május 24-én egy egynapos felkészítő tréning az önkénteseink számára. Az eseményről részletesebben itt:

Felkészítő tréning

http://www.mosolygokorhaz.hu/2014/06/felkeszito-trening/

 

A Svájci – Magyar Együttműködési Program keretén belül a Mosolygó Kórház Alapítvány csapata Svájcba látogatott a partnerszervezet által összeállított tanulmányútra. Az utazásról beszámoló itt:

Svájci tanulmányúthttp://www.mosolygokorhaz.hu/2014/07/svajci-tanulmanyut/

Pannónia Biztosító Pannónia Biztosító
Pfizer Kft. Pfizer Kft.
Tesa tape Kft. Tesa tape Kft.
MOL MOL
KPMG Tanácsadó Kft. KPMG Tanácsadó Kft.
Prologis Prologis
Komárom Esztergom Megye Önkormányzata Komárom Esztergom Megye Önkormányzata
Paqart Design Kft. Paqart Design Kft.
Gedia Hungary Kft Gedia Hungary Kft
Johnson & Johnson Johnson & Johnson
Bors Bors
AEGON AEGON
REGIO Kft, Nyíregyházi Áruház REGIO Kft, Nyíregyházi Áruház
Akzo Nobel Coatings Zrt. Akzo Nobel Coatings Zrt.
Fiat Magyarország Kft. Fiat Magyarország Kft.
Archidesign Studio Archidesign Studio