Közhasznú Alapítvány

Egyéb projektek

I. Svájci-magyar művészi együttműködés a budapesti Szent László Kórház gyermekosztályainak kifestésére. II. Az egészségügyi környezet átalakítása a művészet segítségével a Visegrádi országokban.

Svájci-magyar művészi együttműködés a budapesti Szent László Kórház gyermekosztályainak kifestésére (2013)

A Mosolygó Kórház Alapítvány elnyerte a Svájci Magyar Alapítvány által kiírt „Intézményi együttműködési és partnerségi” pályázatot, mely során rajzfilm- és mesehősök, valamint más, a gyermekek érdeklődési körének megfelelő figurák kerülnek a budapesti Szent László Kórház csontvelő-átültetési osztályának vizsgálati- és kezelőszobáinak, valamint a kórház területén működő Démétér Ház falaira. Ez az intézmény otthoni környezetet teremt a Magyarország bármely területéről érkező, súlyos beteg, kórházi kezelésre szoruló gyermekeknek és családtagjainak. Továbbá a Mosolygó Kórház Alapítvány egy saját művészeiből álló csoportot küld Svájcba, amely meglátogatja a kórházak gyermekosztályait. Magyar orvos kutatók már bebizonyították, hogy a beteg gyermekek szórakoztatása jótékony hatással van az egészségre, és felgyorsítja a felépülést.

A svájci, mesefigurákat festő szakértők 35 napot töltöttek  Magyarországon 2013 februárjában, illetve márciusban. Kéthetes workshopot tartottak az Alapítványunk által toborzott magyar művészeknek, ezt követte a 21 napos projekt, melynek keretében a magyar résztvevők kifestették a Szent László Kórház gyermekosztályainak falait.

A projekt felügyeletét a Szent László kórház, a Magyar Fejlesztési Iroda (MAPI) valamint az alapítvány részéről  Dr. Kriván Gergely osztályvezető főorvos, Sédlák Gabriella szociális programkoordinátor és Kecskeméti Éva pszichológus a Szent László Kórháztól; Strack Helga vezető tanácsadó a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt.-től; a Mosolygó Kórház Alapítványtól pedig Dr. Albert Royaards elnök, Christopher Daniels projektkoordinátor, valamint Károlyi Judit projektmenedzser látták el.

A kórházak gyermekosztályainak díszítése fontos feladat, hiszen már tanulmányok is alátámasztották, hogy hangulatjavító hatása van a gyerekekre, ha vizsgáló vagy kezelő helységeket vidám képekkel díszítenek. A boldogabb környezet elősegíti a gyorsabb felépülést, mivel csökkenteni a szorongást és a stresszt, melyet a kórházban élnek át a gyerekek.

A falfestményeket és a sajtótájékoztatón készült felvételeket megtekintheti az alábbi linken:

http://www.mosolygokorhaz.hu/2013/03/sikeresen-zarul-festo-projektunk/

http://www.mosolygokorhaz.hu/2013/01/svajci-magyar-muveszi-egyuttmukodes-a-budapesti-szent-laszlo-korhaz-gyermekosztalyainak-kifestesere/

A Svájci Támogatás jogi alapját a két ország között 2007 decemberében megkötött Keret-megállapodás (Framework Agreement between the Swiss Federal Council and the Government of Hungary Concerning the Implementation of the Swiss-Hungarian Cooperation Programme to Reduce Economical and Social Disparities within the Enlarged European Union), valamint annak mellékletei képezik. Ennek keretében Svájc vállalja, hogy a kibővített Európai Unióban a gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése érdekében 130,738millió (százharmincmillió hétszázharmincnyolcezer) svájci Frank vissza nem térítendő Támogatást biztosít Magyarország számára, amelyhez öt év kötelezettségvállalási és tíz év kifizetési időszak áll rendelkezésre, a Hozzájárulás Svájci Parlamentben történő elfogadásának dátumával, azaz 2007. június 14. napjával kezdődően.

A Svájci-Magyar Együttműködési Program által társfinanszírozott Testvértelepülési és Partnerségi Pályázati Alap (TPPA) szintén a Svájci Szövetségi Tanács és a Magyar Kormány között létrejött Keret-megállapodással és annak mellékleteivel összhangban kialakított speciális támogatási forma.

A TPPA átfogó célja a svájci és magyar testületek és szervezetek között meglévő, vagy új együttműködések kölcsönös fejlesztése, és ezáltal Magyarország és a kibővült Európai Unió közötti gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése.

Támogatást olyan kisprojektek nyerhetnek, melyek célja a Magyarország és Svájc közötti együttműködés erősítése, információ- és tapasztalatcsere, know-how és legjobb gyakorlat (best practice) átadása. 

 

 VISEGRÁD 2014-15 projekt

Az egészségügyi környezet átalakítása a művészet segítségével a Visegrádi Országokban (V4)

– Művészet az egészségügyi ellátásban –

A Mosolygó Kórház projektet hét hónapos együttműködésre tervezték olyan V4 szervezetekkel és magán személyekkel, akiknek közös célja, hogy a beteg gyerekek számára pozitív, egészségmegőrző és segítő ellátást biztosítsanak az egészségügyi intézményekben, kórházakban. A projekt Mosolygó Kórházi tevékenységeket szeretne létrehozni a V4 régióban, hosszútávú, kultúrákon átívelő oktatási hálózat fejlesztésével a kórházi környezetben dolgozó művészek számára. A projekt fő célja, hogy növelje a gyermekek pozitív kórházi tapasztalatait valamint a kreatív és terápiás kommunikáció minőségét  a kórházi dolgozók, a kórházban lévő – legfeljebb 18 éves – gyermekek és családjaik között.

Projekt partnereink:

Fundacja Medicover, Lengyelország

Nadacni fond Klicek, Csehország

 Peter Šesták, Szlovákia.

A projektet megalapozó munkaértekezletek (worshopok) összefoglalója és az elért eredményeket bemutató jelentések angol nyelven érhetőek el:

Workshop in Budapest                                 Performance in Budapest

Workshop in Warsaw                                    Performance in Warsaw

Workshop in Bratislava                                 Performance in Bratislava

Workshop in Prague

 

A projekt anyagi hátterét a Visegrádi Alap biztosítja, www.visegradfund.org

 

Tesa tape Kft. Tesa tape Kft.
Akzo Nobel Coatings Zrt. Akzo Nobel Coatings Zrt.
Gedia Hungary Kft Gedia Hungary Kft
AEGON AEGON
Fiat Magyarország Kft. Fiat Magyarország Kft.
Paqart Design Kft. Paqart Design Kft.
Prologis Prologis
MOL MOL
Pannónia Biztosító Pannónia Biztosító
REGIO Kft, Nyíregyházi Áruház REGIO Kft, Nyíregyházi Áruház
Komárom Esztergom Megye Önkormányzata Komárom Esztergom Megye Önkormányzata
Bors Bors
Pfizer Kft. Pfizer Kft.
Johnson & Johnson Johnson & Johnson
Archidesign Studio Archidesign Studio
KPMG Tanácsadó Kft. KPMG Tanácsadó Kft.