Közhasznú Alapítvány

Tudományos háttér

Ezen az oldalon olyan orvosi jelentéseket, vagy tudományos kutatási eredményeket mutatunk be, melyeknek célja rámutatni, hogy az önkénteseink által végzett munka jótékony hatással van a betegekre.

TUDOMÁNYOS ALÁTÁMASZTÁS

A jókedv valóban gyógyít – ezt sugallja egy reményteli orvosi tanulmány.

A gyógyító lymphocyták száma növekedhet a Mosolygó Kórház önkénteseinek látogatásai alatt. Erről számol be Dr. Béres András és Dr. Major Tamás a www.drportal.hu orvosszakmai oldalon 2010. szeptember 10-én. 

Mi az újdonság tartalma a kutatásnak?
Korábbi tanulmányok a vidámság és nevetés immunstimuláló hatását mutatták (Berk, Bennett, Takahashi). Azonban ezek a mérések egészséges, felnőtt korú önkéntesekkel történtek, nem klinikai körülmények között, személytelen eszközökkel (humoros videofelvételek), így klinikai alkalmazhatóságuk még ismeretlen.

Mérésünk beteg gyermekekkel történt, kórházban, akiket meglátogattak és személyre szabottan, élő előadással ajándékoztak meg MK művészek.

A Mosolygó Kórház Alapítvány zenét, bűvészetet, bábokat és kézművességet visz közvetlenül a beteg gyermekek betegágyaihoz (www.mosolygokorhaz.hu).

Vizsgálatunk azt tanulmányozta, hogy vajon a MK művészek hatással vannak-e beteg gyermekek immunrendszerére is, illetve, hogy a fent idézett tanulmányokban bemutatott paraméterek közül lehet-e bármelyiknek változását lemérni egy megyei kórház mindennapjaiban használatos rutin eszközökkel.

Vérmintákat vettünk fájdalommentesen branülökön keresztül beteg gyermekektől egy Infektológiai Osztályon, a művészek látogatása előtt 30 perccel, és után 1 órával. 24 gyermeket meglátogattak, és 9 gyermeket nem látogattak meg a művészek. A meglátogatott csoportban a lymphocytaszám emelkedés + 8,43%-al kifejezettebb, a csökkenés 12,45%-al mérsékeltebb volt. Mérésünk azt sugallja, hogy a MK művészek látogatása során immunstimuláló hatásokkal is kell számolnunk.

Tanulmányunk második felében arra keressük a választ, hogy vajon klinikai körülmények között is minden esetben jótékonynak lehet-e tekintenünk egy ilyen immunstimuláló hatást.

A teljes cikk, és segítőink  névsora elérhető a www.drberesandras-tudomany.blogspot.com oldalon.

REGIO Kft, Nyíregyházi Áruház REGIO Kft, Nyíregyházi Áruház
Fiat Magyarország Kft. Fiat Magyarország Kft.
Prologis Prologis
Johnson & Johnson Johnson & Johnson
Gedia Hungary Kft Gedia Hungary Kft
Pfizer Kft. Pfizer Kft.
Paqart Design Kft. Paqart Design Kft.
Akzo Nobel Coatings Zrt. Akzo Nobel Coatings Zrt.
KPMG Tanácsadó Kft. KPMG Tanácsadó Kft.
AEGON AEGON
Archidesign Studio Archidesign Studio
Tesa tape Kft. Tesa tape Kft.
Bors Bors
Pannónia Biztosító Pannónia Biztosító
Komárom Esztergom Megye Önkormányzata Komárom Esztergom Megye Önkormányzata
MOL MOL