Közhasznú Alapítvány

Svájci tanulmányút

2014. július 11., 12:51

sváci utazás2A Mosolygó Kórház Alapítvány „Svájci Projektként” emlegetett nagyszabású pályázati programsorozatának legjelentősebb mérföldkövére került sor 2014 Június 16. és 19. között. A Svájci – Magyar Együttműködési Program Testvértelepülési és Partnerségi Pályázati Alapjánál elnyert támogatásnak köszönhetően egy tíz főből álló delegáció háromnapos, intenzív szakmai tanulmányúton vehetett részt Svájcban. Hazánk állami és non-profit egészségügyi szektorát főnővérek, pszichológusok, egy csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos, a Mosolygó Kórház Alapítvány munkatársai és Kuratóriumi Elnöke képviselte. Vendéglátóink az áprilisban megrendezett budapesti konferenciáról már jól ismert, hatalmas tapasztalattal rendelkező főnővérek, alapítványi vezetők és pszichológusok voltak, akik – a legszebb értelemben szánva – minden szempontból megfeleltek a svájciakról fejünkben élő nemzetkarakterológiai tartalomnak. Lenyűgözően kidolgozott, átfogó programsorozatot állítottak össze számunkra, precízen gondoskodva minden apró logisztikai és technikai feltétel megteremtéséről. A zürichi reptéren a Mosolygó Kórház Alapítvány svájci partnerintézményének, a Kind und Spitalnak vezetőségi tagja, Hanne Sieber várta a magyar küldöttséget, és egészen a szállásig kísérvén minket, tüzetesen ismertette a három napra vonatkozó ütemtervet, valamint az összes szükséges irattal, belépővel és menetjeggyel is ellátott bennünket.

sváci utazás3A tanulmányút keretében, a zürichi szállásról, ’csillagtúrához’ hasonlatosan, négy svájci városba is ellátogathatott a delegáció. Az első szakmai programra Baselben került sor, ahol a leírhatatlanul szép, új építésű és a legkorszerűbb eszközökkel felszerelt gyermekkorház látta vendégül az utazókat. A kórház munkatársai a helyi gyermekbarát és családcentrikus ellátást részletesen bemutató, lebilincselően érdekes prezentációval készültek számunkra, amit egy helyi alapítvány saját munkájáról szóló összefoglaló követett. Ebédre is a kórház látta vendégül a csoportot, amelynek alkalmával a magyar viszonyokat lényegesen fölülmúló korházi menza-rendszerről, mint az egészségügyi ellátáshoz marginálisan kapcsolódó tényezőről is benyomásunk születhetett. A bázeli nap külön érdekessége a kórház magyar származású gyermekgyógyászának részvétele volt, amely igazi, ’angol-német-francia-magyar’ nyelvi sokszínűséget hozott létre.

A programok felépítése – kórházlátogatás, prezentációk, helyi ebéd és kórházi körtúra – a továbbiakban is a bázeli kiránduláshoz hasonlóan alakult. A második napon a tíz fős delegáció kettéoszlott és hét fő az aarau-i, három fő pedig a lausanne-i gyermekkórház és a velük dolgozó alapítvány működésébe nyerhetett betekintést. A három szerencsés lausanne-i utazónak lehetősége nyílt az egyetlen európai Gyermekjóléti Specialista (Certificated Child Life Specialist) munkáját is testközelből megfigyelni.

sváci utazás1A tanulmányút utolsó állomására a szállásadó városban, Zürichben, került sor, ahol a napi program, Hanne Sieber ismételten lenyűgözően gondos vezetésével, a már megszokott mederben zajlott. A kora délutánnal végződő kórházi körtúra után küldöttségünk a reptér felé vette az irányt, és, feltöltekezve a tartalmas programokból merített sokszínű élményekkel, estére Budapestre érkezett.

Rendkívül hálásak vagyunk Svájci Partnereinknek a valódi gyermekbarát és családcentrikus egészségügyi ellátás területén begyűjtött roppant értékes szakmai ismeretekért és tapasztalatokért! A Mosolygó Kórház Alapítvány elsődleges célja, hogy tevékenységével hozzájáruljon a gyermekbarát és családcentrikus egészségügyi ellátás mielőbbi bevezetéséhez Magyarországon is, amelyben a tanulmányút során szerzett új tudásunk különleges kincsként szolgál majd.

Roth Eszter

projektkoordinátor

Bors Bors
REGIO Kft, Nyíregyházi Áruház REGIO Kft, Nyíregyházi Áruház
Fiat Magyarország Kft. Fiat Magyarország Kft.
Prologis Prologis
Pfizer Kft. Pfizer Kft.
Gedia Hungary Kft Gedia Hungary Kft
Tesa tape Kft. Tesa tape Kft.
Johnson & Johnson Johnson & Johnson
KPMG Tanácsadó Kft. KPMG Tanácsadó Kft.
Archidesign Studio Archidesign Studio
MOL MOL
Komárom Esztergom Megye Önkormányzata Komárom Esztergom Megye Önkormányzata
Akzo Nobel Coatings Zrt. Akzo Nobel Coatings Zrt.
Paqart Design Kft. Paqart Design Kft.
Pannónia Biztosító Pannónia Biztosító
AEGON AEGON